Preobčutljivost ali intoleranca na hrano je stanje, ki ga opazimo pri skoraj polovici populacije. Gre za pretiran odziv telesa na določen alergen, kar občutimo kot izpuščaj, srbečico, glavobol, utrujenost, napihnjenost in prebavne težave. Ko tako živilo odstranimo z jedilnika, tudi težave običajno izginejo.
Znaki preobčutljivosti na hrano in znaki prave alergije na hrano so pogosto zelo podobni. Alergija na hrano je namreč zelo redka in se pojavlja pri manj kot 5 % populacije. Najpogostejše so alergija na mleko in žita, ki vsebujejo gluten, ter alergije na oreščke.
Zdravila za celiakijo ni. Edini način zdravljenja je stroga doživljenjska brezglutenska dieta.
Brezglutenska dieta
Dovoljena živila: koruza, riž, ajda, proso, krompir, stročnice, amarant, kvinoja, kostanj, zelenjava, sadje, mleko, jajca, meso, ribe.
Prepovedana živila: pšenica, rž, ječmen, oves, pira, tritikala, kamut, bulgur in izdelki iz njih.
Označevanje brezglutenskih živil v Sloveniji
Prehranski izdelki, ki dokazano vsebujejo manj kot 20 mg glutena na kilogram izdelka, nosijo znak Slovenskega društva za celiakijo v obliki prečrtanega žitnega klasa s pripisano registracijsko številko.
Pasti pri pripravi hrane
Ker bolnikom s celiakijo škodijo že najmanjše sledi glutena, je treba biti zelo previden tudi pri pripravi hrane.
- Kontaminacija pri pripravi: ločene deske za rezanje, kuhalnice, noži, opekač kruha, univerzalni sekljalniki in mešalniki, krpe za brisanje.
- Skriti gluten, kjer je potrebna posebna pazljivost: začimbe, sadni jogurti, izdelki ˝light˝, čips, plesnivi siri, suhe mesnine, pršut, delikatesne klobase, mleto meso, zamrznjeno sadje/zelenjava, vroča čokolada in pripravljeni napitki, žitna kava, suho sadje, iz žit pripravljene alkoholne pijače (vodka, gin, viski, pivo), jušne kocke in juhe iz vrečke, fižol iz konzerve, kupljeni kompot, paštete, pripravljeni solatni prelivi, sojina omaka, kečap, majoneza, balzamični kis, bomboni in čokolade, pecilni prašek, tudi ajdova in koruzna moka ter polenta, če niso deklarirane kot brezglutenske.
- Kako je lahko gluten označen na deklaraciji: škrob, modificiran škrob, hidrolizirane pšenične beljakovine, hidrolizirani rastlinski proteini, pivski kvas, slad, cvetni prah, maltodekstrin, teksturirane rastlinske beljakovine, rastlinski škrob, sredstvo za zgoščevanje, emulgatorji.