Matični mleček je hranljivo živilo bele do bledo rumene barve. Gre za gosto tekočino značilnega vonja in kiselkastega, rahlo pekočega ter nekoliko sladkega okusa. Poleg rojalaktina matični mleček vsebuje tudi druge proteine, aminokisline, lipide, vitamine in sladkorje.
Glavna sestavina matičnega mlečka je 10-hidroksi-2-dekanojska nenasičena maščobna kislina oz. 10-HDK. Ta se nahaja le v matičnem mlečku in je glavni kriterij za določanje njegove kakovosti. Od vitaminov sta najbolj zastopana vitamin B5 in B6, medtem ko lahko vitamin C najdemo v sledovih.
Matični mleček je hitro kvarljiv čebelji izdelek zaradi visoke vsebnosti beljakovin. Hraniti ga je potrebno v hladilniku ali zamrzovalniku. Ker je občutljiv na svetlobo, ga hranimo v temnih stekleničkah in temnem prostoru. Najlažje ga konzerviramo z medom, zato izdelki z matičnim mlečkom pogosto vsebujejo med.
Matični mleček je hranilo oz. prehransko dopolnilo, kar pomeni, da je namenjen zdravim ljudem za dopolnjevanje prehrane in mu ne pripisujemo zdravilnih učinkov. Evropska agencija za hrano (EFSA) ni odobrila zdravstvenih trditev za matični mleček.
Pri uporabi matičnega mlečka morajo biti previdni alergiki, saj pri njih obstaja verjetnost, da bo matični mleček sprožil alergijsko reakcijo.
V nekaterih delih sveta se matični mleček tradicionalno uporablja za lajšanje nekaterih zdravstvenih težav. Nekatere manjše študije kažejo, da matični mleček lahko lajša menopavzalne težave, deluje protivnetno in ima pozitiven učinek na imunski sistem.