Po priporočilih Svetovne zdravstvene organizacije je zdrava prehrana tisti del zdravega načina življenja, ki človeka krepi, preprečuje bolezni in pozitivno vpliva na njegovo delovno storilnost.
Zdrava prehrana lahko vpliva na več dejavnikov hkrati, in sicer na zmanjšanje telesne teže, znižanje krvnega tlaka, znižanje maščob v krvi ter vzdrževanje normalne ravni sladkorja v krvi.
Povišan holesterol v krvi predstavlja resno zdravstveno stanje in je glavni vzrok za nastanek ateroskleroze oz. poapnenja žil. Ateroskleroza bistveno povečuje možnosti za nastanek koronarne srčne bolezni, možganske kapi in srčnega infarkta.
Pri prehrani ni pomembno samo, kaj jemo, ampak tudi, kdaj in koliko jemo. Dnevno naj bi zaužili 3–5 obrokov hrane. Najpomembnejši dnevni obrok hrane je zajtrk.
Dnevni vnos holesterola naj ne presega 300 mg. Največ holesterola vsebujejo rumenjak, drobovina, možgani, piščančja koža, pašteta, hrenovke, krvavice, mesni sir, pečenice, kranjska klobasa, salame z vidno maščobo in polnomastni siri. Eno jajce npr. vsebuje 300 mg holesterola.
Nasičene maščobe so sicer bogat vir energije, a niso nujno potrebne. Pri sobni temperaturi so tipično v trdnem stanju. Najdemo jih v mesu, maslu, smetani, sirih in tudi v cvrti hrani, palminem ter kokosovem olju. Še posebej škodljive so transmaščobne kisline, ki jih najdemo v hidrogeniranih oljih in maščobah. Njihov vnos naj bo manjši od 1% dnevnega vnosa kalorij.
Nenasičene maščobne kisline v hrani so nujno potrebne, ker jih naše telo ni sposobno samo sintetizirati. Nenasičene, polinenasičene in mononenasičene maščobne kisline najdemo v ribah, oreščkih, semenih ter zelenjavi. Poznamo dve veliki skupini nenasičenih maščobnih kislin: omega 3 in omega 6 maščobne kisline. Glavna predstavnica omega 3 maščobnih kislin je alfa- linolenska kislina (ALA), ki jo najdemo v rastlinskih oljih, kot je oljčno olje, orehih in listnati zelenjavi. Poznamo še eikozapentaenoično kislino (EPA) in dokozaheksaenoično kislino (DHA), ki ju najdemo v morskih ribah, npr. tuni, lososu, skuši, sardinah. Predstavnica omega 6 maščobnih kislin pa je arahidonska kislina, ki jo najdemo v sončničnem in sojinem olju ter jo s hrano običajno že dobimo dovolj.
Omega 3 maščobne kisline pomagajo pri zniževanju trigliceridov in slabega holesterola v krvi, kar lahko zagotovimo tudi z dodatnim vnosom v obliki prehranskih dopolnil.