Pred nami so mrzli meseci in hladno vreme, zato je treba izpostavljene dele kože, roke in noge, ustrezno zavarovati. V nasprotnem primeru se lahko pojavijo poškodbe kože in podkožja, kot so ozebline in omrzline.
Omrzline so poškodbe tkiva, ki nastanejo pod temperaturo ledišča. Ozebline pa so kronične poškodbe in nastanejo pri temperaturah nad lediščem. Dejavniki, ki prav tako vplivajo na nastanek omrzlin, so: mokra oblačila, nezadostna obleka, veter in slab krvni obtok. Pretesna oblačila ali obutev, utrujenost, kajenje, alkohol, določena zdravila in bolezni še dodatno pripomorejo k slabšemu krvnemu obtoku.
Bleda, hladna in trda koža, bolečina, mravljinčenje, pekoč občutek in pojav mehurjev so znaki poškodb kože.
Najpogosteje omrznejo izpostavljeni deli telesa, ki so oddaljeni od središča telesa. To so nos, ušesa, lica, prsti rok/nog, manj pogosto cele roke ali noge, stopala. Na teh mestih pride do refleksnega stisnjenja žil, kar ovira dotok krvi. Omrzline se pogosteje pojavljajo pri alpinistih, pri visoki nadmorski višini in v hladnem okolju.
Večjo pozornost pri preprečevanju omrzlin je treba nameniti tudi majhnim otrokom. Zavarovati jih je treba pred mrazom in vetrom ter mokroto.
KAKO PREPOZNAMO OZEBLINE
Koža z ozeblinami je bela, otrpla in trda, kot da bi bila voščena. Če se zgodi, da postaja modra ali črna, je treba obiskati zdravniško pomoč. Na mestu ozebline se najprej pojavi rdečica, zelo verjetno pa se bo pojavil velik mehur.
DELITEV OMRZLIN
Končno stanje posamezne stopnje se razvije šele po 24 do 48 urah od nastanka. Ločevanje med posameznimi stopnjami je pomembno.
Tako lahko napovemo, kakšen bo končni izid. Na prvo pomoč pa delitev v stopnje ne vpliva, saj je pri vseh stopnjah enaka.
Ločimo 4 stopnje. Stopnji 1 in 2 imenujemo povrhnje omrzline, saj nam jih uspe navadno
pozdraviti brez posledic. Stopnji 3 in 4 pa imenujemo globoke omrzline, ker prizadenejo tudi globlja tkiva in se navadno končajo z amputacijami.
1. stopnja: začetni odrevenelosti prstov sledita bolečina in mravljinčenje. Koža je bleda zaradi skrčenja malih žil, ko pa se ogreje, lahko tam pordeči. Običajno ne puščajo trajnih posledic.
2. stopnja: koža je lahko na nekaterih mestih modrikasta ali bleda. Na bledih mestih se po 12 urah pojavijo mehurji z bistro tekočino. Prisotna sta močna bolečina in mravljinčenje. Zmanjša se občutljivost kože za mraz in dotik.
3. stopnja: začetna bolečina izgine, pojavi se popolna neobčutljivost. Modrikasta koža postane sivo modra, pojavijo se mehurji s krvavkasto tekočino. Kljub zdravljenju težko preprečimo izgubo tkiva.
4. stopnja: na prizadetih mestih ni bolečine in občutka. Koža je siva do sivo modra, nato pa nastanejo nekroze. V tem primeru je posledica izguba prizadetega tkiva.
KAJ STORIMO OB MOREBITNIH OZEBLINAH
V primeru ozeblin najprej slecite mokra oblačila ter jih zamenjajte za suha in topla ter se zaščitite pred mrazom. Za tem nujno potrebujete tople obkladke. Na prizadeta območja se polagajo topli obkladki in se jih nato oskrbi s sterilno obvezo. Tople obkladke lahko zamenjate za toplo kopel, a voda ne sme biti prevroča (38–42 °C), v njej pa ne smete biti več kot pol ure.
Gretje s toplotnimi telesi je odsvetovano. Ozeblino in s tem kožo odtajajte le, če ste doma oziroma imate možnost ostati na toplem. Če zamrznjeni predel čez nekaj časa ponovno zamrzne, se lahko tkivo hudo poškoduje.
Ko postane koža rožnata in del telesa z ozeblino ponovno začutite, pomeni, da se je prekrvitev spet vzpostavila. Na prizadeto območje pa nikakor ne polagajte ledu, snega in ga ne spirajte z mrzlo vodo. Po samooskrbi je pomemben hiter odziv za zdravniško oskrbo.
KAKO PREPREČIMO OZEBLINE IN OMRZLINE
Ozebline in omrzline v večini primerov lahko preprečimo. Kadar se odpravljamo na mraz, še posebno na primer v gore in hribe, ali v vetrovnem vremenu, poskrbimo za ustrezno toplo in suho obleko ter primerno obutev. Odsvetovana sta kajenje in uživanje alkohola, ker s tem še dodatno povečamo izgubljanje toplote. V mrzlem vremenu moramo še dodatno skrb nameniti majhnim otrokom, še posebno pa morajo paziti bolniki z okvarami žil ali živčevja.