Registracija Prijava
Prijava
{{ errors.first('username') }}
{{ errors.first('password') }}
Članki in nasveti

Vlaknine

 
Avtor prispevka:

 

Prehranske vlaknine so snovi v hrani, ki se ne morejo prebaviti in preiti v tanko črevo našega telesa. Najpogosteje jih najdemo v živilih rastlinskega izvora, npr. v sadju, zelenjavi, oreščkih ali žitih. Vir vlaknin so tudi izdelki z dodanimi vlakninami ali prehranska dopolnila.

Zaradi svojega načina delovanja imajo vlaknine ugodne učinke na zdravje. Poznamo topne in netopne vlaknine. Topne vlaknine v vodi tvorijo viskozno raztopino, ki v tankem črevesju upočasnjuje prehod hranljivih snovi v kri. Tako lahko vplivajo tudi na uravnavanje telesne teže, saj nabreknejo in dajejo daljši občutek sitosti ter upočasnijo prehod glukoze in drugih makrohranil v kri, kar posledično lahko zniža vrednost glukoze in holesterola v krvi po obroku.

Netopne vlaknine v debelem črevesju povečajo maso blata in posledično pogostost praznjenja ter tako skrajšajo čas prehajanja vsebine skozi črevesje, poleg tega pa tudi mehčajo blato. Zaradi tega je vnos živil z visoko vsebnostjo vlaknin, poleg telesne dejavnosti in pitja dovolj tekočine, pomemben dejavnik preprečevanja zaprtja. Pri zdravljenju in lajšanju zaprtja se uporabljajo tudi zdravila, ki vsebujejo vlaknine, npr. zdravila iz semenske lupine jajčastega trpotca.

Vlaknine delimo tudi na nefermentirajoče in fermentirajoče. Slednje v debelem črevesju s pomočjo bakterij fermentirajo, pri čemer nastajajo plini in kratkoverižne maščobne kisline, ki se lahko absorbirajo in so tako vir energije.

Najpomembnejši vir vlaknin sta sadje in zelenjava. Topne vlaknine najdemo v vseh živilih rastlinskega izvora, še posebej dober vir pa so ovseni kosmiči, ječmen, grah, soja, bob ter sadje, npr. slive, jagode, banane, marelice, kot tudi nekatere vrste zelenjave, npr. brokoli, korenje, pesa, sladek krompir in čebula ter laneno seme. Vir netopnih vlaknin pa so zlasti pšenični in koruzni otrobi, polnozrnata živila, oreščki in semena, stročji fižol, cvetača, bučke, avokado in banane.

Prehranske vlaknine so snovi, ki se ne morejo prebaviti in preiti v naše telo, kljub temu pa imajo ugodne učinke na zdravje. Topne vlaknine nabreknejo in tako upočasnijo prehod makrohranil v kri, ki posledično lahko zmanjša vrednost glukoze in holesterola v krvi po obroku. Netopne vlakniine pa povečujejo maso blata in pogostost praznjenja  ter tako lajšajo zaprtje.

Zaradi vpliva na zdravje je Evropska agencija za varnost hrane (EFSA) odobrila nekaterim vrstam vlaknin zdravstvene trditve, npr. uživanje beta-glukanov iz ovsa ali ječmena kot del obroka prispeva k manjšemu porastu ravni glukoze v krvi po tem obroku. Priporočeni vnos vlaknin je 12,5 g na 1000 zaužitih kalorij pri ženskah in 10 g na 1000 kalorij pri moških. Če želimo vnos vlaknin povečati, je treba to storiti postopoma, in sicer naj se vnos poveča za 5 g vlaknin na 14 dni.

Graf vsebnosti vlaknin v gramih na 100g živila.

Naši farmacevti svetujejo

Meritve in svetovanje
Koledar

V Lekarni Ljubljana smo ponovno začeli izvajati meritve in svetovanja o zdravem življenjskem slogu. Storitve zdravega življenjskega sloga niso zgolj preventivne, saj omogočajo tudi odkrivanje posameznikov z večjim tveganjem za razvoj kroničnih nenalezljivih bolezni. V kolikor imate še kakšno vprašanje glede svojega zdravja, so vam naši strokovni sodelavci v lekarnah na voljo za nasvet in pomoč. Prav tako je na voljo storitev svetovanje na daljavo telefarmacija.

Farmacevt odgovarja

{{ errors.first('zadeva') }}
{{ errors.first('email') }}
{{ errors.first('message') }}
{{ errors.first('agree') }}


S klikom na gumb »Prijavi me« boste prejemali e-novice Spletne Lekarne Ljubljana, ki vključujejo obvestila o lekarniških storitvah, dogodkih, ugodnostih, predstavitve izdelkov, strokovne članke in nasvete ter pomembna obvestila uporabnikom.

V kolikor bi želeli prejemati tudi prilagojeno ponudbo ali nam dali soglasje za izvajanje trženjskih raziskav, prosimo obkljukajte spodnja polja:

  • {{ errors.first('gdpr_prilagojena_ponudba') }}
  • {{ errors.first('gdpr_trzenjske_raziskave') }}

S klikom na gumb »Prijavi me« potrjujete, da ste seznanjeni s svojimi pravicami glede obdelave osebnih podatkov in nameni zbiranja le-teh ter se strinjate s splošnimi pogoji uporabe portala Spletna Lekarna Ljubljana in dajete privolitev, da želite prejemati zgoraj označena sporočila. Posredovanje osebnih podatkov je prostovoljno in ga lahko kadarkoli prekličete na naši spletni strani.

Zapri
Hitre povezave