Omega 3 maščobne kisline sodijo med večkrat nenasičene esencialne maščobne kisline, ki so nujno potrebne za normalno delovanje človeškega organizma. Ker jih telo ne more sintetizirati, jih moramo vnesti s hrano.
OBSTAJA VEČ VRST OMEGA 3
Omega 3 nenasičene maščobne kisline imajo v telesu različne funkcije. So del celičnih membran, iz njih nastajajo nekateri Omega 3 maščobne kisline sodijo med večkrat nenasičene esencialne maščobne kisline, ki so nujno potrebne za normalno delovanje človeškega organizma. Ker jih telo ne more sintetizirati, jih moramo vnesti s hrano. hormoni, sodelujejo pri razvoju možganov in oči zarodka in otrok, zato so pomembne že v nosečnosti, pomembno vlogo pa imajo tudi pri delovanju srca in imunskega sistema. Poznamo več vrst omega 3, ki imajo vlogo v telesu, npr. dokozaheksaenojska kislina (DHK), eikozapentaenojska kislina (EPK), alfa-linolenska kislina (ALK) itd. Kot zdravila se uporabljajo pri endogeni hipertrigliceridemiji kot dodatek k dieti in dopolnilno zdravljenje v sekundarni preventivi po miokardnem infarktu ter kot del paranteralne prehrane.
Omega 3 maščobne kisline se večinoma uporabljajo v obliki prehranskih dopolnil kot dodatek k prehrani. Evropska agencija za varnost hrane (EFSA) jim je pripisala različne zdravstvene lastnosti. Vnos 250 mg EPK in DHK omega 3 nenasičenih maščobnih kislin na dan ima vlogo pri delovanju srca, 250 mg EPK in DHK omega 3 nenasičenih maščobnih kislin na dan vlogo pri delovanju srca, 250 mg DHK pri ohranjanju vida in delovanju možganov, 2 g dnevnega vnosa ALK prispeva k vzdrževanju normalne ravni holesterola v krvi, 2 g dnevnega vnosa EPK in DHK prispeva k vzdrževanju normalne ravni trigliceridov, 3 g dnevnega vnosa EPK in DHK pa prispeva k vzdrževanju normalnega krvnega tlaka. Pri uporabi večjih odmerkov omega 3, npr. več kot Omega 3 maščobne kisline imajo vlogo pri ohranjanju vida, delovanju možganov in srca ter vzdrževanju normalne ravni trigliceridov, holesterola in krvnega tlaka. 4 g na dan, je potrebna previdnost, saj lahko vplivajo na strjevanje krvi.
DO ZADOSTNEGA VNOSA Z IZBRANIMI ŽIVILI IN PREHRANSKIMI DOPOLNILI
Najpomembnejši vir DPK in EPK omega 3 maščobnih kislin v prehrani so mastne ribe in ribje olje, medtem ko so vir ALK nekatera zelenjava, oreščki in izdelki iz soje. Nosečnice morajo biti previdne pri uživanju rib in ribjega olja, saj lahko vsebujejo težke kovine. Omega 3 lahko uživamo tudi s pomočjo prehranskih dopolnil. Pomembno je izbrati izdelek ustrezne čistoče, ki ne vsebuje težkih kovin ali drugih nečistoč. Omega 3 lahko vplivajo na strjevanje krvi in je potrebna previdnost pri sočasni uporabi z zdravili proti strjevanju krvi, zato svetujemo, da se pred uporabo posvetujete z magistrom farmacije v lekarni.
NA KRATKO
Omega 3 nenasičene maščobne kisline so pomembne za normalno delovanje človeškega organizma, saj imajo vlogo pri ohranjanju vida, delovanju možganov in srca ter vzdrževanju normalne ravni trigliceridov, holesterola in krvnega tlaka. Pri vnosu večjih odmerkov omega 3 je potrebna previdnost, saj lahko vplivajo na strjevanje krvi. Prav tako je potrebna previdnost pri jemanju omega 3 sočasno z zdravili, ki vplivajo na strjevanje krvi.